de fases van baby en peuter

de fases van baby en peuter

Kinderen gaan door verschillende levensfases, elke levensfase worden andere eigenschappen ontwikkeld. In iedere levensfase worden ouder en kind geconfronteerd met andere problemen en uitdagingen. Hieronder behandelen wij de baby en Peuter fase.

Baby: van 0 tot 1 jaar

De bevalling is een hele kluif, en na de bevalling begint de 24/7 zorg voor de kleine spruit. Na de geboorte ga je de kleine een hoop leren. Zo gaat er geleerd worden dat er dag en nacht is, dat na verloop van tijd er 3 eet momenten over blijven. Gedurende het eerste jaar zal er een band bestaand tussen ouders en kind. Het kind is in het begin veel op zichzelf gericht, zo heeft hij/zij veel behoefte aan voeding en deze honger moet worden gestild. Het contact tussen ouders en baby is belangrijk voor de baby omdat de baby nog niet de moeder goed kan zien. De baby is afhankelijk van geluid en lichaamsgeuren, deze 2 dingen geven de baby een vertrouwd en veilig gevoel. deze dingen kunnen dus ook goed helpen om een baby in slaap te krijgen. Als een goede band wordt opgebouwd met de baby kan het voorkomen dat de baby niet graag in vreemde handen is. Als de baby wordt overgegeven aan grootouders of vrienden dan kan de baby spontaan beginnen te huilen. Dit komt doordat de baby (nog) niet vertrouwd is met deze mensen middels geur en geluid.

Peuter: 1 tot 3 jaar

De strijd om macht is begonnen, in deze fase zal de peuter gaan testen hoe ver die kan gaan voordat hij straf krijgt. Veel energie en geduld samen met een consequente door voer van regels zorgt voor de terug keer van dat lieve engeltje. De regels en grenzen geven de peuter hou vast en bieden de mogelijkheid binnen deze grenzen zichzelf en anderen te verkennen. Positieve aanmoediging is ook in deze fase zeer belangrijk voor het zelf vertrouwen van de peuter.

Peuter